Vår hemsida använder sig av cookies. Klicka här för mer information

Jag förstår

Tågverkstad i Kalmar

I Kalmar byggs det just nu en tågdepå som kommer få namnet Kalmar Tågdepå. Anläggningen kommer användas till service och underhåll av Kalmar Länstrafiks 21 fordon. Depån kommer även få en tillhörande tvätthall. Bygget påbörjades igång redan i Juni 2015 där Skanska tog det första spadtaget. Servicedepån kommer att bli 100 meter lång och innehålla två servicespår. Även ett tredje utvändigt spår kommer att byggas där en tvättanläggning kommer att placeras. Tvätten kommer att se ut och fungera precis som en tvätt för bilar fast nu för tåg. Både depån och tvättanläggningen kommer kunna ta emot både el och dieseldrivna tåg av flera olika modeller. Verkstaden kommer kosta runt 100 miljoner kronor. Anläggningen kommer även utrustas med en teknik som gör att man inte behöver ta loss hjulen vid svarvning. Istället lyfter man upp hela tåget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bombardier tar hand om underhållet

Kalmars kommunala bostadsbolag KIFAB kommer stå som ägare av depån. Ett 22,5 år långt hyresavtal har täcknats av Lanstinget i Kalmar län. Lanstinget har i sin tur anlitat företaget Bombardier som kommer att driva verkstaden och underhålla tågen. Tågverkstaden kommer innebära 20-25 nya jobb. Bombardier har tidigare byggt tåg i Kalmar. 

 

Tvättanläggning och närmare till verkstaden

Stångådalsbanan trafikeras idag av Kustpilen tåg där det finns två typer Y2 och Y31. Y2:orna underhålls och repareras just nu i Linköping men tvättas i Nässjö. Y31:orna underhålls och tvättas i Nässjö. Därför blir en av de stora vinsterna med tågdepån att få bort tomma tåg på Södra stambanan som är på väg till servicepunkter i till exempel Linköping eller Nässjö.

 

Kustpilen Y31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kustpilen Y2

 

 

Bilder

Tvättanläggningen


Tågverkstaden

  • Hultsfreds kommun
  • Högsby kommun
  • Kalmar kommun
  • Kinda kommun
  • Linköpings kommun
  • Mönsterås kommun
  • Oskarshamns kommun
  • Vimmerby kommun