Vår hemsida använder sig av cookies. Klicka här för mer information

Jag förstår

Tågverkstad i Kalmar

Kalmar Tågdepå är en serviceverkstad i Kalmar. Anläggningen används  till service och underhåll av Kalmar Länstrafiks 21 fordon. Depån har även en tillhörande tvätthall. Servicedepån äri 100 meter lång och innehåller två servicespår. Tvätthallen fungerar precis som en tvätt för bilar fast denna för tåg. Både depån och tvättanläggningen kan ta emot både el och dieseldrivna tåg av flera olika modeller. Verkstaden kostade runt 100 miljoner kronor att bygga. Anläggningen är utrustad med en teknik som gör det möjligt att svarva hjulen utan att behöva ta loss dem från fordonet. Istället lyfter man upp hela tåget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bombardier tar hand om underhållet

Kalmars kommunala bostadsbolag KIFAB kommer stå som ägare av depån. Ett 22,5 år långt hyresavtal har täcknats av Lanstinget i Kalmar län. Lanstinget har i sin tur anlitat företaget Bombardier som kommer att driva verkstaden och underhålla tågen. Bombardier har tidigare byggt tåg i Kalmar. 

 

Tvättanläggning och närmare till verkstaden

Stångådalsbanan trafikeras idag av Kustpilen tåg där det finns två typer Y2 och Y31. Y2:orna underhålls och repareras just nu i Linköping men tvättas i Nässjö. Y31:orna underhålls och tvättas i Nässjö. Därför blir en av de stora vinsterna med tågdepån att få bort tomma tåg på Södra stambanan som är på väg till servicepunkter i till exempel Linköping eller Nässjö.

 

Kustpilen Y31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kustpilen Y2

 

 

Bilder

Tvättanläggningen


Tågverkstaden

  • Hultsfreds kommun
  • Högsby kommun
  • Kalmar kommun
  • Kinda kommun
  • Mönsterås kommun
  • Oskarshamns kommun
  • Vimmerby kommun